Landschaps- en Tuinarchitectuur: Een Duurzame Bijdrage aan het Klimaat
Verhaal

Landschaps- en Tuinarchitectuur: Een Duurzame Bijdrage aan het Klimaat

Onze bacheloropleiding landschaps- en tuinarchitectuur levert een positieve bijdrage aan de klimaatzaak. In de schaduw van de Klimaattop in Dubai en de lopende Klimaatzaak in België is het van groot belang om te erkennen hoe doordachte planning in de buitenruimte een cruciale rol speelt bij het behouden van een leefbaar klimaat en het voorkomen van hitte-eilanden.

Fijnstof verorberen

Het feit dat één boom jaarlijks ongeveer 100 gram fijnstof kan verwerken, onderstreept de waarde van groen in stedelijke omgevingen. Terwijl de overheid zich richt op het bevorderen van hernieuwbare energie, is de vermindering van onze ecologische voetafdruk een minstens zo belangrijk aspect. Hier komt de expertise van landschaps- en tuinarchitecten om de hoek kijken.

Oververhitting en water

De focus op duurzame praktijken zoals het gebruik van Europese houtsoorten, Belgische natuursteen, beperkt gebruik van machinerie en beheervriendelijke projecten illustreert het streven naar een evenwicht tussen menselijke behoeften en milieubehoud. Het beperken van verharding in buitenruimtes is ook van groot belang, aangezien het helpt bij waterinfiltratie en het voorkomen van oververhitting.

Verantwoordelijkheid

Daarom is onze opleiding niet alleen gericht op het ontwerpen van aantrekkelijke buitenruimtes, maar ook op het nemen van verantwoordelijkheid voor het milieu. Het is inspirerend om te zien hoe de studenten worden opgeleid om concrete acties te ondernemen die verder gaan dan alleen esthetische overwegingen. In een tijd waarin klimaatkwesties steeds urgenter worden, dragen zij bij aan oplossingen die zich uitstrekken tot in onze eigen achtertuinen.
Dus laten we niet vergeten dat de impact van landschaps- en tuinarchitectuur verder reikt dan alleen het visuele aspect. Het is een tastbare bijdrage aan het behoud van onze planeet en een voorbeeld van hoe elk vakgebied kan bijdragen aan een duurzamere toekomst.

Deel dit