Innovatie in bioprinting
Verhaal

Innovatie in bioprinting

Dat niet enkel theorie maar ook praktijk cruciaal is binnen onze opleiding biomedische laboratoriumtechnologie bewijst Hilal Öncü Onze derdejaarsstudente loopt momenteel stage bij Bio INX in Gent.

Een doorbraak in 3D-geprint celweefsel

Bio INX, een pionier in de biotechnologie, is bezig met het ontwikkelen van 3D-geprint celweefsel, en Hilal speelt hierin een cruciale rol. De technologie, hoewel nog in de kinderschoenen, belooft een revolutie teweeg te brengen in de medische wetenschap. Met behulp van gelatine-gebaseerde inktpatronen en UV-licht, creëert Bio INX structuren die de basis vormen voor complexe organische weefsels.

Van concept naar realiteit

Deze vooruitstrevende techniek stelt ons in staat om eenvoudige organische structuren te printen die vervolgens ontwikkeld kunnen worden voor diverse toepassingen, zoals het testen van geneesmiddelen. Bio INX onderscheidt zich door hun vermogen om grote structuren met uiterste precisie te printen, een vaardigheid die wereldwijd slechts door enkele bedrijven beheerst wordt.

Een partnerschap voor de toekomst

Onlangs heeft Bio INX een partnerschap gesloten met een Zwitsers bedrijf gespecialiseerd in hoogresolutie 3D-printtechnologie. Samen hebben ze een unieke 3D-printer ontwikkeld die binnen enkele seconden structuren van centimeters groot met micrometerresolutie kan printen.

Toekomstmuziek

Binnen de komende vijf jaar streeft Bio INX ernaar om weefsel te produceren dat als testplatform kan dienen voor medicijnen en cosmetica, met de potentie om dierproeven te vervangen. Op langere termijn kijken ze naar toepassingen binnen het menselijk lichaam, zoals het repareren van kraakbeendefecten door geprint weefsel te implanteren.
Met een printtijd van slechts 20 tot 30 seconden, ongeacht de grootte, opent deze technologie de deur naar gebruik in operatiekamers, waarbij cellen van een patiënt kunnen worden geprint en direct terug geïmplanteerd. Bio INX heeft de ambitie om binnen 5 tot 10 jaar hun 3D-geprint weefsel op mensen te testen.

Hilal is ook te zien in dit filmpje dat Knack/Trends over deze technologie maakte. 
 

Deel dit