Tanzaniaanse Vogelzangbeek
Tien Tanzaniaanse studenten werkten afgelopen week samen met onze studenten Landschaps- & Tuinarchitectuur en Toerisme- & Recreatiemanagement. Ze onderzochten het gebied van de Vogelzangbeek en droegen elk vanuit hun expertise oplossingen aan om het gebied toegankelijker te maken voor publiek zonder in te boeten op de ecologische waarde.
Boeiende kijk
De Tanzaniaanse studenten studeren Geografie of Environmental study’s, en kwamen op bezoek in Brussel in het kader van een Global Mind Programme. “Samen met hen, bespraken we een boeiende en actuele case,” vertelt opleidingshoofd Landschaps- & Tuinarchitectuur Steven Goossens: “Een grote stad als Brussel zorgt voor veel druk op het buitengebied, op de rand rond Brussel. Steeds meer mensen gaan op zoek naar groen rond de stad. De parken en natuur krijgen daardoor meer bezoekers per dag. We moeten dan een evenwicht vinden tussen ontspanning voor mensen en de kwaliteit van ons groen, de biodiversiteit en het ecologische aspect.”
Als project kozen we het gebied rond de Vogelzangbeek. Een groen stukje natuur tussen Brussel en het Pajottenland. “Een prachtig stuk natuur,” aldus Steven: “maar slecht toegankelijk. De uitdaging was dit gebied beter zichtbaar te maken. Maar wel rekening te houden met het aanwezige ecosysteem. Het was heel boeiend om te zien hoe de Tanzaniaanse studenten hier mee aan de slag gingen. Het was voor hen de eerste keer dat ze in contact kwamen met zo’n complex gebied. Ze gingen heel snel aan de slag en zagen meteen dat dit een gevoelige plek is waar niet zomaar alles mogelijk is. Het leverde heel wat boeiende inzichten en gesprekken op. Ook voor de studenten zelf was het boeiend om te zien. In Tanzania ziet het toerisme er helemaal anders uit dan bij ons. Je neemt er een tourbegeleider en die neemt je mee op sleeptouw. De parken en natuur zijn er toegankelijk, maar je moet er ingang betalen. Bij ons is dat helemaal anders. Zij vonden het interessant om te zien dat je bij ons zelf op weg kan, denk maar aan onze wandelroutes en fietsknooppunten. We bezochten met hen bijvoorbeeld een stukje van de groene wandeling. Daarnaast was het ook op menselijk vlak voor hen een ontdekking op menselijk vlak. Hoe het er in een stad met veel technologie in Brussel aan toe gaat. Zo gingen ze bijvoorbeeld voor het eerst met een auto door een tunnel of op een roltrap, in een snelle trein of in een metro.”
Moshi
Volgend jaar gaat de samenwerking allicht weer een stukje verder. Studenten Landschaps- & Tuinarchitectuur zouden dan naar Moshi trekken, een stad in Tanzania aan de voet van de Kilimanjaro. Een stad die enorm aan het uitbreiden is en waar de druk op de publieke ruimte enorm toeneemt. In het kader van een South Intensive Program zouden onze studenten dan mee onderzoeken en hun kijk geven op deze uitdagingen.