Onderzoeksproject // Wonderlab

wonderlab

Welkom bij het Wonderlab

Speels en inclusief wetenschapsonderwijs voor jonge kinderen in Brussel

Welkom bij het Wonderlab, een uniek project van Erasmushogeschool Brussel (EhB) dat jonge kinderen inspireert om kunst en wetenschap te ontdekken op een speelse en inclusieve manier. We nodigen scholen, leerkrachten en het brede publiek uit om deel uit te maken van deze boeiende reis.

Hoe kunnen kleuters op een speelse, laagdrempelige manier in aanraking komen met kunst en wetenschap? 

Met het Wonderlab zetten we een unieke stap in het kleuteronderwijs. Dit praktijkgerichte project van EhB combineert creativiteit, spel, kunst en wetenschap om jonge kinderen te inspireren en hun nieuwsgierigheid te prikkelen. Samen met scholen, leerkrachten en studenten van onze lerarenopleiding Kleuteronderwijs ontwikkelen we een innovatieve aanpak voor STEAM-onderwijs (Science, Technology, Engineering, Arts, Mathematics) die aansluit bij de belevingswereld van kleuters.

Voor kleuters is het Wonderlab een speelse en avontuurlijke manier om wetenschap te ontdekken. Voor leerkrachten biedt het inspiratie en praktische tools om wetenschap in de klas te integreren. En voor studenten is het een unieke kans om mee te werken aan innovatief onderwijs

Projectleiders
Bram, Zehra en Annick
Projectmedewerkers Wonderlab

Wat is het Wonderlab?

Het Wonderlab is een innovatieve leeromgeving waar kleuters in contact komen met kunst en wetenschap via de STEAM-aanpak. Hier leren ze fysische fenomenen ontdekken, zoals patronen, energie en stabiliteit, door te experimenteren en te spelen. 

Onze missie is om: 

  • Op spelenderwijze de nieuwsgierigheid bij kinderen te prikkelen
  • Onderzoekend leren te stimuleren 
  • Inclusieve en duurzame methoden te gebruiken
  • Contexten te creëren waar kinderen kunnen exploreren, ontdekken en onderzoeken

Het lab biedt een veilige, inspirerende plek waar kinderen evolueren van creatief spel naar doelgericht onderzoek, begeleid door onze pedagogische experts.

 

wonderlab
duurzame materialen

Waarom het Wonderlab?

Wetenschap lijkt misschien ver van de leefwereld van kleuters te staan, maar niets is minder waar. Door spelenderwijs te leren en te experimenteren, ontdekken kinderen hoe de wereld werkt. Het Wonderlab helpt leerkrachten om kunst en wetenschap een plek te geven in de klas, met activiteiten die niet alleen educatief, maar ook leuk en haalbaar zijn. Een enthousiaste deelnemende leerkracht zegt hierover:

"STEAM gaat voor mij om een onderzoekende houding en brede kennis, niet om feiten stampen. Het begint in de kleuterklas en vormt kritische, geletterde burgers. Wetenschappen omvatten voor mij alle menselijke kennis, niet alleen klassieke disciplines."

Waarom deelnemen als partnerschool?

Sta jij in een Brusselse kleuterschool? Dan kan je meedoen met Wonderlab en je kleuters een onvergetelijke leerervaring geven. Door deel te nemen aan het Wonderlab krijgt je school:

  • Unieke leerervaringen: Kleuters leren wetenschap spelenderwijs kennen.
  • Praktische ondersteuning: Leerkrachten ontdekken hoe ze kunst en wetenschap in de klas kunnen brengen.
  • Inclusieve aanpak: Extra aandacht voor meisjes en kinderen uit kwetsbare groepen zonder polarisatie.
  • Duurzame methoden: Inspiratie om met low-tech en open-ended materialen aan de slag te gaan.

Momenteel werken we samen met 20 Nederlandstalige kleuterscholen in Brussel, met in totaal 1.320 kleuters. Jouw school kan daar deel van uitmaken!

De rol van de leerkracht in het Wonderlab

De leerkracht speelt een actieve en onmisbare rol. Als volwaardige deelnemer begeleidt de leerkracht de kleuters doorheen het hele spel- en leerproces. Dit betekent dat leerkrachten: 

  • Meespelen en begeleiden: Ze verkennen samen met de kinderen de verschillende speelplekken en stimuleren onderzoekend spel.
  • Deelnemen aan kringgesprekken: Tijdens reflectiemomenten helpen leerkrachten de kleuters om hun ervaringen onder woorden te brengen en te delen met anderen.
  • Samen opruimen: Het afsluiten van een sessie wordt een gezamenlijk proces, waarbij kinderen en leerkrachten zorg dragen voor de materialen en de ruimte.

Door zelf actief mee te doen, worden leerkrachten niet alleen begeleiders, maar ook rolmodellen die het onderzoekend en speels leren stimuleren. Tegelijkertijd ervaren ze hoe wetenschap op een toegankelijke en inclusieve manier in de klaspraktijk kan worden geïntegreerd. Het Wonderlab is zo niet alleen een inspirerende plek voor kleuters, maar ook voor leerkrachten die hun eigen aanpak willen verrijken.

wonderlab
Wat bieden we?

Tijdens klasbezoeken van 2,5 uur aan het Wonderlab, ontdekken kleuters op een actieve en speelse manier fysische fenomenen, gestimuleerd door kunstzinnige prikkels. Onze pedagogische experts begeleiden samen met de leerkrachten en begeleiders de kleuters bij elke stap, met aandacht voor zelfstandigheid en creativiteit. We streven naar inclusie door keuze van materiaal, inrichting van de ruimte en sluiten zo veel als mogelijk aan bij de mogelijkheden en capaciteiten van elk kind. Samen werken we aan kunstzinnig wetenschapsonderwijs dat nieuwsgierigheid en verbindend leren bevordert.

bouwen
Doe mee!

Ben jij aan de slag in een Nederlandstalige kleuterschool in Brussel? Sluit je aan bij ons partnerschap en maak deel uit van dit inspirerende project. Deelname is gratis en een unieke kans om wetenschap en technologie op de kaart te zetten in uw klas. Neem contact op met ons team via wonderlab@ehb.be voor meer informatie. Samen maken we wetenschap speels, toegankelijk en inspirerend voor alle kinderen.

Contact

  • Bel ons: 02 213 61 10
  • Vragen over Wonderlab: mail het team op wonderlab@ehb.be
  • Vragen over de educatieve bachelor Kleuteronderwijs: mail naar Leen Rosiers
  • Chat met ons via Messenger: @erasmushogeschool